Zoek
Sluit dit zoekvak.

Generic strategies Michael Porter

Generic strategies Michael Porter – De Generic strategies van Michael Porter is een management model dat je kan gebruiken om de koers van een bedrijf  (de strategie) te bepalen. Generic strategies betekent letterlijk algemene strategieën. Volgens Michael Porter zijn er vier van deze Generic strategies waar een bedrijf uit zou moeten kiezen.

Ik schrijf bewust ‘moeten’, want Michael Porter vindt dat je als bedrijf duidelijke keuzes moet maken. Als je niet een van deze vier Generic strategies kiest blijf je namelijk ‘stuck in the middle’, in het midden hangen, en wordt je voorbij gestreefd door bedrijven die wel een duidelijke keuze durven maken. Doordat zij zich specialiseren zullen ze  of een lagere prijs voor hun producten kunnen vragen, of een beter of innovatiever product krijgen en je vervolgens wegconcurreren.

Generic strategies Michael Porter
Generic strategies Michael Porter

Er zijn volgens Michael Porter vier Generic strategies:

  1. Kostenleiderschap – je biedt een producten of diensten waar veel vraag naar is aan tegen een zo laag mogelijke prijs.
  2. Differentiatie – je biedt een product of dienst waar veel vraag naar is maar met unieke eigenschappen.
  3. Kosten focus – je biedt een product of dienst aan in een niche markt, en hierin zorg je voor een zo laag mogelijke prijs.
  4. Differentiatie focus –  je biedt een product of dienst aan in een niche markt, en je product of dienst heeft unieke eigenschappen.

Je kan volgens Michael Porter dus kiezen uit een grote markt (waar je hoogstwaarschijnlijk veel concurrentie zult hebben) en een niche markt waar je waarschijnlijk minder concurrentie zult hebben.

Daarnaast kan je er voor kiezen om in de grote of niche markt voor een lage prijs te gaan (kosten focus en kostenleiderschap) in beide gevallen moet de gehele strategie erop gericht zijn zo goedkoop mogelijk te kunnen opereren.

Kies echter voor een differentiatie-strategie, dan is de prijs minder van belang, maar richt je je als bedrijf bijvoorbeeld volledig op R&D, waardoor je het allerbeste of meest vernieuwende product hebt dat in de markt te vinden is. Een goed voorbeeld hiervan is Apple. Je kunt er ook voor kiezen om je merk op een andere manier te positioneren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het Switsal. Zij maken verzorgingsproduct. Dit is een gigantische markt. Door zich alleen te positioneren als een babymerk, hoeven ze minder te concurreren met andere merken zoals Dove of Sanox. Switsal en Apple zijn goede voorbeelden van bedrijven die in Michael Porter’s  Generic strategies hebben gekozen voor een differentiatie-strategie.

Philips is zich helemaal gaan richten op medische apparatuur, een duidelijke niche markt, zeker als je het vergelijkt met marketen waar zij uit zijn getreden (b.v. mobiele telefonie en televisies).  Dit is een goed voorbeeld die in Michael Porter’s Generic strategies voor Differentiatie focus heeft gekozen.

Een goed voorbeeld van kostenleiderschap is bijvoorbeeld Aldi. Waar Albert Heijn veel reclame maakt op TV doet Aldi dit stukken minder. Daarnaast is de hele bedrijfsvoering er op gericht om alles, maar dan ook echt alles zo goedkoop mogelijk te doen.

Meer managementmodellen: