De ‘Lean Startup-Methode’ komt uit het boek The Lean Startup van Eric Ries uit 2011. De basis van de Lean Startup-Methode is dat je als bedrijf niet jaren vooruit gaat plannen. Dat is namelijk onzin volgens Eric Ries. Niemand kan namelijk in de toekomst kijken. Mensen die dat beweren horen in een gesticht en niet een belangrijke managementpositie te bekleden.
Je moet proberen om een groot project kleiner en behapbaar te maken. Je moet zo snel mogelijk een prototype of methode ontwikkelen, meten hoe het werkt, conclusies trekken, en vanuit die conclusies het product verbeteren. Eric Ries noemt dit Build, Measure, Learn. Dit doe je net zo lang tot je product/idee aansluit bij de doelgroep. Eric Ries noemt dit Market Fit. Hierdoor voorkom je dat je dingen ontwikkelt waar niemand op zit te wachten.
De vijf principes van de Lean Startup-Methode
De vijf principes van de Leans Startup-Methode zijn als volgt. We geven bij ieder punt een uitleg en voorbeelden:
- Ondernemers zijn overal – Hier bedoelt Ries mee dat je niet een eigen bedrijf hoeft te hebben om ondernemer te zijn. Ook binnen grote organisaties heb je ondernemers en is de Lean Startup-Methode toepasbaar.
- Ondernemerschap is management – Ondernemen brengt veel onzekerheden met zich mee. Dit vergt een specifiek soort management. Verder zou ieder bedrijf een ´ondernemer´ als functieomschrijving in dienst moeten hebben.
- Gevalideerde leerprocessen – Leerprocessen bij het opbouwen van een bedrijf kunnen wetenschappelijk kunnen worden gevalideerd (waardoor je op den duur steeds minder onzekerheden hebt en beter presteert).
- Build-Measure-Learn – Hierboven al even genoemd: Bouw een product (het liefst zo lean mogelijk), meet de resultaten, leer hiervan, en verbeter dit product. Probeer dit proces zo snel mogelijk te herhalen.
- Innovatie administreren en meten – We moeten ons richten op de saaie dingen. Hoe meet je vooruitgang? Hoe definiëren we mijlpalen? Hoe moeten we ons werk prioriteren? Dit verlangt een nieuwe manier van administeren en meten die is toegespits op startups – en de mensen die hen ter verantwoording roepen (bij bedrijven: de CEO, bij een startup: de Venture Capital).
Oorsprong van de term Lean
De term Lean is oorspronkelijk bedacht door Toyota, die in de jaren ’50 hun productieproces zoveel mogelijk wilde optimaliseren. Dat deden ze door ‘Waste’ (afval) te minimaliseren. In de autoindustrie realiseren ze dat door bijvoorbeeld de voorraden tot een minimum te beperken door ‘Just in Time’ te leveren. Misschien betaal je iets meer voor je product, maar uiteindelijk kom je goedkoper uit omdat je geld niet in de voorraad blijft zitten, maar ik dwaal af.
Eric Ries gebruikt de term Lean in zijn Lean Startup-Methode om aan te geven dat je snel moet ontwikkelen en niet teveel ‘vooruit moet ontwikkelen’. Want als je teveel ontwikkelt onder dat je dit test is de kans groot dat een groot deel niet zal aanslaan, waardoor ‘waste’ ontstaat.
Over Eric Ries
De Lean Startup-Methode is ontwikkeld door Eric Ries, nadat hij zelf tien jaar als ondernemer heeft gefaald (dit zijn zijn eigen woorden). Eric Ries vindt falen niet erg, zolang je er maar van leert. Bij zijn nieuwe bedrijf in 2004 besloot hij het helemaal anders te doen. Door snel te een product in de markt te zetten dat eigenlijk niet af was, en op een wetenschappelijke manier te analyseren waar zijn klanten nu echt op zaten te wachten wist hij van zijn internetbedrijf een groot succes te maken. In 2011 besloot hij er een boek over te schrijven, en sindsdien is hij een van de belangrijkste goeroes op het gebied van ondernemerschap en innovatie.