Zoek
Sluit dit zoekvak.

The internet of things

The internet of things (in het Nederlands heel saai ‘Internet der dingen’ genoemd) wordt vaak afgekort tot IoT. Internet was voorheen alleen toegankelijk met een computer. Met The internet of things wordt bedoeld dat andere apparaten ook op internet (of in ieder geval aan een netwerk) worden aangesloten en zodoende interactief worden. Het is een trend, waardoor apparaten steeds ‘slimmer’ worden.

Voorbeelden van the internet of things

Voorbeelden van The internet of things (IoT) zijn:

  • Connected cars (auto’s die op internet zijn aangesloten) – Als ze worden gestolen kan je via GPS zien waar hij is. Als de airbag uitgaat kan je automatisch worden verbonden met de alarm centrale. Uiteraard zal de zelfsturende auto ook het nodig voordeel van een internetconnectie hebben.
  • Verwarmingsketels – die worden op internet worden aangesloten, zodat ze via informatie over de buitentemperatuur kunnen ophalen. Hier passen ze hun capaciteit op aan. Vriest het buiten, dan moet hij volle bak gaan branden. Is het buiten een graad of 15, dan kan hij op lagere temperatuur stoken, waardoor hij minder energie verbruikt. Via bluetooth kan de thermostaat detecteren of er iemand thuis is en de verwarming aan of uitzetten.
  • De koelkast die automatisch bijhoudt of de melk bijna op is en moet worden bijbesteld.
  • Medische apparatuur die de resultaten direct in het elektronische dossier uploaden.
  • Drones die via internet bestuurd worden en real-time informatie doorkrijgen waar ze naar toe moeten vliegen en wat ze moeten doen.
  • De televisie (smart-TV), waardoor je real-time kan streamen in plaats van alleen statische informatie ontvangen.

Zo zijn er honderden toepassingen van The internet of things te bedenken die ons leven de komende jaren drastisch zullen veranderen.

IoT voor bedrijven

Hierboven hebben we het vooral over consumentenproducten, maar ook voor bedrijven koppelen steeds meer hardware aan het internet en passen op die manier IoT toe. Enkele voorbeelden:

  • Een producent van draaideuren koppelt meetapparatuur aan de deuren die hij plaatst. Als een deur vaak weigert, krijgt de producent een seintje dat ze vast een monteur langs moeten sturen.
  • In de havens worden alle kranen gekoppeld aan het internet. Zo kan de eigenaar bijhouden hoeveel hijsbewegingen een kraan maakt. Hierdoor kunnen ze kranen die minder vaak gebruikt zijn verplaatsen zodat deze meer worden gebruikt. Wat uiteindelijk onderhoud scheelt.

Hopelijk geeft dit artikel goed inzicht wat The internet of things in de basis inhoudt.

Bekijk alle managmentmodellen:

Marketingmodellen

 

Salesmodellen

Begrippen