De wet van de remmende voorsprong heeft betrekking op productontwikkeling. Vaak kost het veel geld om een product of dienst te ontwikkelen. Doordat concurrenten die later instappen kunnen leren van kinderziektes en geen last van zogeheten legacy hebben kunnen ze vaak sneller ontwikkelen dan de oorspronkelijke bedenker van het product.
Een voorbeeld kan bijvoorbeeld zijn doordat het oorspronkelijke product op een verouderd software-framework is gebouwd.
Een bekend voorbeeld van de wet op de remmende voorsprong is het feit dat in Afrika bijna niemand een vaste telefoon heeft, maar heel veel mensen wel een mobiele telefoon. In Afrika is nooit een duur vast netwerk aangelegd, maar is men direct overgegaan op mobiel, terwijl in Europa en Noord-Amerika nog volop gebruik werd gemaakt van het vaste netwerk.
De wet van de remmende voorsprong werd al in 1937 door de Nederlandse historicus Jan Romein beschreven. Hij gaf als voorbeeld de straatverlichting in Londen die op gas werkte, terwijl op het Europese vasteland het een aantal jaar later veel meer voor de hand lag het inmiddels breed geadopteerde elektriciteit te gebruiken.