Zoeken
Sluit dit zoekvak.

GBPO

GBPO staat voor Google Business Profile Optimization. Het is een term die gebruikt wordt bij online marketing.

Met GBPO ga je het Google Business Profile (GBP) optimaliseren. Als potentiële klanten in Google zoeken naar voor jouw relevante woorden, dan wil je als bedrijf graag gevonden worden. Met GBPO ga je eerst analyseren wat relevante zoekwoorden zijn. Vervolgens ga je acties uitvoeren, waardoor je Google Business Profile ook daadwerkelijk op deze woorden gevonden zal worden.

GBPO is een afgeleide van de bekende afkorting SEO, wat voor Search Engine Optimization staat. Het verschil tussen SEO en GBPO is, dat je bij SEO je website optimaliseert voor de belangrijkste zoekwoorden, en bij GBPO ga je het Google Business Profile optimaliseren.

Wat is het Google Business Profile?

Iedere organisatie kan een profile aanmaken in Google; het GBP, oftewel Google Business Profile. Dit profiel wordt op verschillende plaatsen in de producten van Google getoond. De bekendste is waarschijnlijk de vermelding in Google maps, maar je vindt het GBP ook terug in de zoekresultaten van Google zelf. Als je de GBPO goed op orde hebt, dan wordt je vaker gevonden dan je concurrenten. Als voorbeeld nemen we een timmerman. Een profiel dat niet is geoptimaliseerd komt waarschijnlijk alleen naar voren als iemand zoekt op de bedrijfsnaam van de timmerman, terwijl een geoptimaliseerd profiel ook wordt getoond als iemand zoekt op het woord ’timmerman’.

Een ander voorbeeld waar je op kunt optimaliseren is de locatie. Met goede GBPO zorg je ervoor dat je bedrijf niet alleen gevonden wordt in je eigen vestigingsplaats, maar ook in omliggende gemeenten. Ook kun je GBPO toepassen op je dienstverlening. Je wil als timmerman misschien ook wel gevonden worden op een zoekwoord als ‘houten meubel maken’, ‘Houten overkapping’ of ‘kozijn plaatsen’.

Je kunt je denk ik wel voorstellen dat personen die op dit soort woorden zoeken en bij jouw bedrijf uitkomen snel geneigd zijn om klant te worden. GBPR is dan ook een hele effectieve manier om als bedrijf meer klanten te werven.

Hopelijk geeft deze uitleg je meer inzicht wat GBPO inhoudt en hoe je het kunt toepassen.

Bekijk alle managmentmodellen:

Marketingmodellen

 

Salesmodellen

Begrippen