Piramide van Maslow

De Piramide van Maslow, of behoeftepiramide van Maslow, is een theorie waarmee behoeften van consumenten verklaard kunnen worden. De theorie is gebaseerd op het idee dat ieder mens eerst bepaalde basisbehoeften heeft. Pas als de eerste behoeften zijn behaald, zal de consument behoefte of de ruimte hebben om de volgende fase te realiseren.

Omdat het model van Maslow de vorm van een piramide heeft wordt de theorie de Piramide van Maslow genoemd.

Piramide van Maslow

Piramide van Maslow

De piramide van Maslow ken 5 fasen straks geven we per fase een uitleg en enkele voorbeelden:

 1. De eerste basisbehoefte zoals eten, lucht en water – Maslow noemt dit de fysiologische behoeften of primaire biologische behoeften.
 2. De tweede fase in de behoeftepiramide van Maslov is bestaandszekerheid. Hier vallen zaken als veiligheid en zekerheid onder.
 3. De derde fase is definieert Maslow als sociaal contact, zeg maar vriendschap en liefde
 4. De vierde fase is waardering erkenning en zelfrespect, dus hoe anderen over jou denken
 5. De laatste fase is zelfontplooiing

Uitleg en voorbeelden eerste basisbehoefte Maslow piramide

De eerste basisbehoefte in de Piramide van Maslow zijn de  primaire biologische (fysiologische) behoeften. Hier doelt Maslow op de eerste levensbehoeften zoals water, eten en zuurstof. Als je deze eerste levensbehoeften nauwelijks voor handen zijn, zoals in de derde wereld vaak het geval is, dan heeft de consument geen behoefte aan zaken in de andere fasen van de piramide.

Uitleg en voorbeelden tweede fase Maslow piramide

De tweede fase in de Maslow Piramide is ook nog een basale behoefte, namelijk bestaanszekerheid in de vorm van veiligheid en zekerheid. Als de levensstandaard in een land of gebied hoog genoeg is dat de meeste mensen in hun eerste basisbehoeften kunnen voorzien, dan zal de volgende stap zijn te zorgen voor veiligheid en zekerheid. Een belangrijk onderdeel van de veiligheid wordt gegarandeerd door een woning.

In sommige culturen zal de consument hier zelf voor moeten zorgen, bijvoorbeeld door een huis te bouwen, zich te bewapenen, te sparen of te verzekeren. In andere culturen zal de overheid (in ieder geval voor de zwakkere in de samenleving) voor een groot deel van deze fase in de Piramide van Maslow verzorgen. In de derde wereld kan bijvoorbeeld het krijgen van kinderen gezien worden als een verzekering dat er op je oude dag ook voor je gezorgd wordt.

Uitleg en voorbeelden derde fase Maslow piramide

De derde basisbehoefte in de piramide van Maslow zijn sociale behoeften. Als de consument genoeg te eten en te drinken heeft en een bepaalde basiszekerheden en veiligheid geniet, dan zal volgens Maslow de volgende behoefte sociaal contact, oftewel liefde en vriendschap zijn. Deze fase wordt ook wel saamhorigheid genoemd.

Uitleg en voorbeelden vierde basisbehoefte Maslow piramide

De vierde behoefte in de piramide van Maslow is waardering en erkenning, waardoor je zelfrespect krijgt. De theorie is dat als een consument vriendschap en of liefde heeft, genoeg te eten en voldoende veiligheid, dan pas heeft hij of zij de mogelijkheid om waardering en erkenning na te streven. In deze fase van de Piramide van Maslow heeft de consument dus voldoende ruimte om ervoor te zorgen dat hij of zij door een groep geaccepteerd wordt. Dat is bijvoorbeeld alleen mogelijk als je voldoende vrije tijd hebt om vriendschappen te kunnen onderhouden.

Uitleg en voorbeelden vijfde basisbehoefte Maslow piramide

De vijfde en hoogste fase in de Piramide van Maslow is zelfontplooiing. Dat wil zeggen dat je voldoende tijd en geld hebt om jezelf te ontwikkelen als mens.

Een voorbeeld hoe je dit zou kunnen doen door iets te lezen of te studeren. Het merendeel van de consumenten zal echter eerder waardering en zelfrespect proberen af te dwingen door modieuze kleding te dragen of een bepaald type auto te rijden.

Uitleg nut Piramide van Maslow

Wat kan je precies met de Piramide van Maslow? Van oorsprong is de Piramide van Maslow een sociologisch model, maar zoals je in de uitleg en voorbeelden hierboven hebt kunnen opmaken wordt de theorie ook veel gebruikt door economen. Het verklaren van behoeften is handig voor marketeers, bedrijfskundigen en economen om rekening mee te houden. De Piramide van Maslow is natuurlijk heel zwart wit. Je denkt al heel snel aan de derde wereld waar bepaalde basisbehoeften niet aanwezig zijn. Toch is het zo dat bij voorbeeld  in crisistijd de Piramide van Maslow heel goed gebruikt kan worden om te verklaren dat het consumentenvertrouwen daalt omdat consumenten bijvoorbeeld bang zijn om hun baan te verliezen (zekerheid: fase twee van de Maslow piramide). Als de consument minder zekerheid heeft dan zal deze minder geld uitgeven aan zelfontplooiing.

Ook kan je je voorstellen dat bepaalde uitgaven sneller worden geschrapt en daardoor conjunctuurgevoeliger zijn dan anderen. Een basisbehoefte als eten zal misschien op bezuinigd worden, maar de vraag zal nooit helemaal wegvallen. Dat ligt anders bij bepaalde luxegoederen. Hetzelfde geldt voor eerste levensbehoeften als ander bijvoorbeeld het repareren van een vervanging ten opzichte van een nieuwe sportauto.

 

Deel eenvoudig met je collega's:
Heeft dit artikel je geholpen? Geef een rating of deel het via social media! Vergeet het ook niet op te nemen in je bronvermelding.
Piramide van Maslow, 3.29 / 5 (62 votes)
4 reacties op “Piramide van Maslow
 1. Henrico schreef:

  Inderdaad zit hier wel wat in. Als ik deze piramide op mijzelf projecteer merk ik dat ik zuurstof, water en voedsel tot mijn beschikking heb.

  Bestaanszekerheid is een twijfelgeval, door mijn ziekte, die ook weer in uiting komt in deze piramide is het gevolg dat ik financieel gekort word. En mijn positie op mijn werk staat onder
  druk.

  De sociale behoefte is bij mij het sterkst aanwezig. Maar kan ook meestal leiden tot teleurstelling en verdiet, afwijzing.

  Volgens mij als in mijn geval de onderste 3 fasen naar behoren waren vervuld, kon ik volgens mij stap 4 overslaan. Tenminste zou erkenning en waardering een verlenging of onderdeel van de sociale behoefte kunnen en misschien wel moeten zijn.

  Vervolgens wanneer je plat gezegd goed te eten en te drinken hebt, een stabiele relatie hebt, die aan je behoeften voldoet, evenwichtig en gestructureerd in het leven staat, dan kun je pas toe komen aan zelfontplooiing en kun je bereiken wat je wilt, als eerder genoemde punten stabiel genoeg blijven.

  Misschien is het ook om te draaien. De eerste stap heeft iedereen sowieso nodig. Maar wat als we direct daarna zouden kunnen beginnen met de allerbovenste? Zouden dan de tussenliggende vakken van de piramide niet automatisch ingevuld worden?…

 2. anne schreef:

  De allereerste behoefte van alle deeltjes in ons universum is gezien worden (door iets/iemand anders). Dan bestaat dat-(die)gene pas. Dat is m.i. de reden dat elementaire golfjes massa krygen en een deeltje worden. Alles bestaat pas wanneer gezien door anderen. Liefst ook nog erkend en gerespecteerd. Zo, psychologen,therapeuten en alle anderen die met mensen om moeten gaan.

 3. Bas schreef:

  De opmerking van Anne is interessant, en valt over te twisten. Bestaat iets pas als het wordt opgemerkt? Iets bestaat VOOR MIJ zodra ik het opmerk, maar ook als ik het niet opmerk kan het bestaan. Voor ik dit artikel las, bestond Anne nog niet VOOR MIJ en tegelijk zal ze hebben bestaan want anders had ze deze reactie niet geschreven.

  Wel merk ik in mijn werk dat gezien worden de belangrijkste SOCIALE behoefte is. Zolang je geen water of zuurstof hebt, zal je daar nog niet zoveel aandacht voor hebben.

 4. GrOoVuS schreef:

  In de uitleg van hoe de behoeften werken in het geval van het nauwelijks hebben van eten en drinken, dus dat dan aan de ‘hogere’ behoeften in de volgende fasen van de piramide geen behoefte is, is erg kort door de bocht.

  De behoeften lopen door elkaar en de betrokkene heeft een prioriteit aan de meest lage onvervulde behoefte. Mensen die alles al hebben zullen zodoende ook moeten blijven ademen, drinken en eten; want met alleen een goed pak en een dikke auto redt je het echt niet. Andersom werkt het dus ook zo. Wanneer je niets te makken hebt, dan kun je nog altijd verlangen/behoefte hebben aan de fasen na het stillen van honger, dorst of ademnood.

  De opmerking van Anne snijdt in mijn beleving wel hout. Bedenk maar dat de grootste gave van mensen is om onze hersenspinsels te concretiseren. Kijk om je heen en zie hoe veel van wat je ziet door mensen is bedacht en de werkelijkheid is ingeslingerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*