Ansoff matrix

DeĀ Ansoff matrixĀ (of Ansoff model) is een managementmodel uitĀ 1957. Het is ontwikkeld door de Russisch/Amerikaanse econoom Igor Ansoff. De Ansoff matrix kan gebruikt worden om de groeistrategie van een bedrijf te bepalen. Het beantwoordt de vraag waar een bedrijf zich op moet richten. In dit artikel geven we een uitleg van de Ansoff matrix. Per onderdeel geven we een voorbeeld hoe je het model gebruikt.

Volgens de Ansoff matix kan je als bedrijf kiezen uit vier groeistrategieƫn, te weten:

 • Marktpenetratie
 • Productontwikkeling
 • Marktontwikkeling
 • Diversificatie

De matrix maakt onderscheid tussen het ontwikkelen van nieuwe producten en bestaande producten op een andere manier inzetten. Daarnaast laat het je nadenken of je meer uit bestaande klanten wilt halen, of je beter op nieuwe klanten kan richten.

Ansoff matrix

Voorbeeld Ansoff matrix

Marktpenetratie in de Ansoff matrix

Marktpenetratie gaat er van uit dat je meer haalt uit een bestaande product op een bestaande markt. Je gaat dus proberen om meer bestaande producten te verkopen. Dit kan je doen door klanten bij je concurrenten weg te snoepen of door meer van je product aan je huidig klanten te verkopen.

Bij upsellingĀ ga je als bedrijf proberen om meer producten aan een bestaande klant te verkopen. Een voorbeeld hiervan is McDonalds dat vraagt of je voor slechts een euro extra een extra large menu wil. Upselling wordt ook wel marktverdieping genoemd.

Kies je als bedrijf voor de strategie van marktpenetratie, dan betekent dit dat je als bedrijf vooral de focus moet hebben op sales en markting. Je zal door de inzet van verkopers en / of reclamecampagnes moeten proberen een stuk van het marktaandeel van anderen af te pakken. Voorwaarde hiervoor is dat je nu nog een klein marktaandeel hebt, dus dat er nog veel valt te winnen. Zijn de marges in de markt al laag of heb je al een groot marktaandeel, dan kan je beter voor een van de andere drie strategieƫn uit de Ansoff matrix kiezen.

Productontwikkeling in de Ansoff matrix

Kies je als bedrijf voor de productontwikkeling-strategie in het Ansoff model, dan houdt dat in dat je als bedrijf nieuwe producten voor een bestaande klanten gaat ontwikkelen.

Deze nieuwe producten kan je door cross sellingĀ verkopen. Cross selling houdt in dat je extra producten aan een bestaande klant aanbiedt. Stel je verkoopt bedrijfssoftware, dan kan je bijvoorbeeld ook aanbieden een website voor het bedrijf te maken en de webhosting te verzorgen. Op deze manier haal je meer uit een bestaande klant.

Een ander voorbeeld hiervan is het ontwikkelen van extra diensten voor je bestaande klanten. Stel je bent Apple, dan kan je ook MP3’s of extra hardware (extra oordopjes, of een toetsenbord) aan klanten die een Ipad kopen aanbieden.

Door productontwikkeling kan je er als producent ook voor zorgen dat bestaande klanten geen noodzaak hebben om naar een concurrent over te stappen. Een derde voorbeeld is Mora die regelmatig nieuwe snacks op de markt brengt.

Kies je als bedrijf voor een strategie van productontwikkeling dan speelt innovatie een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. Hier zou je dan ook de focus op moeten leggen. Daarnaast spelen CRM en accountmanagment een belangrijke rol omdat je de bestaande klanten ook op de nieuwe producten moet wijzen.

Marktontwikkeling in de Ansoff matrix

Met marktontwikkeling doelt de Ansoff matrix op met je huidige producten of diensten andere klanten aan te spreken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door met de prijs van het product te spelen. Een B2B software fabrikant zou bijvoorbeeld een uitgeklede versie van haar product voor een lagere prijs aan consumenten of kleine bedrijven kunnen aanbieden.

Voor diensten is dit vaak eenvoudiger te realiseren dan voor producten. Daar zal toch vaak meer aan aangepast moeten worden. Een voorbeeld hiervan is Apple. Eerst kwamen ze met de Ipod, een duur apparaat voor de echte liefhebber van muziek (de early adaptors). Door ook een goedkopere Ipod shuffle op de markt te brengen boort Apple een nieuwe groep klanten aan die ook van muziek houden, maar minder bereid is hier een premium prijs voor te betalen.

Je kan als bedrijf ook de andere kant op ontwikkelen. Automerk Toyota bracht het premium merk Lexus op de markt om juist een hoger marktsegment te bereiken.

Diversificatie in de Ansoff matrix

De meest riskante strategie in de Ansoff matix is de strategie van Diversificatie. Dit houdt in dat je een nieuw product voor een nieuwe klanten gaat ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is bovengenoemde Ipad van Apple. Deze strategie is riskant omdat je eerst moet afwachten of er ook daadwerkelijk vraag naar het product is. Daarnaast kan de wet van de remmende voorsprong gelden. Slaat het concept aan, dan bestaat het risico dat de concurrent jouw product verbetert en de markt verovert. Phillips heeft hier in het verleden veel last van gehad. Voordeel is uiteraard ook dat je direct een leidende voorsprong op je concurrenten kan pakken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om aan premium pricing te doen. Dit is vaak ook nodig om de ontwikkelkosten terug te verdienen.

Bijkomend nadeel is vaak dat je eerst het product moet uitleggen, en daarna pas kan verkopen. Het is makkelijker om een product te verkopen dat consumenten al kennen.

Meer over de Ansoff matrix

De Ansoff matix is een model dat strategische beslissers binnen een bedrijf kan helpen de koers van een bedrijf te bepalen. Het is typisch een model dat gebruikt wordt als de belangrijkste producten van een bedrijven in de fase van volwassenheid van de product lifecycleĀ komen. De Ansoff matrix is ook goed te gebruiken wanneer je een bedrijf wil starten. Aan de Ansoff matrix verwante modellen zijn de Waardeposities van Treacy & WiersemaĀ en de Generic strategies van Michael Porter.

Deel eenvoudig met je collega's:
Heeft dit artikel je geholpen? Geef een rating of deel het via social media! Vergeet het ook niet op te nemen in je bronvermelding.
Ansoff matrix, 3.45 / 5 (65 votes)
1 Reactie op “Ansoff matrix
 1. D0 schreef:

  Beste managementgoeroes,

  In dit artikel zeggen jullie het volgende:
  ‘Aan de Ansoff matrix verwante modellen zijn de Waardeposities van Treacy & WiersemaĀ en de Generic strategies van Michael Porter’

  Wat is dan precies het verband tussen het model van Asnoff en de tweede genoemde strategische modellen.

  Moet ik het dan interpreteren als bijvoorbeeld: vanuit ansoff gezien doet het bedrijf aan penetratie en hierop aansluitend doet bedrijf X dit door het product zo goedkoop mogelijk aan te bieden (Porter kostenfocus)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*